Składniki:
Ciasto:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- szklanka cukru
- laska wanilii, przecięta na pół i odpestkowana
- 4 łyżki miodu
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 5 łyżek kakao
- 5 łyżek zmielonych migdałów
- 5 niewielkich buraków surowych, obranych i utartych na tarce o drobnych oczkach
- pół szklanki czarnej, mocnej kawy rozpuszczalnej z 4 łyżeczek
- pół szklanki oleju.
Polewa:
- 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 3łyżki kawy rozpuszczalnej
- aromat waniliowy
- 3 łyżki miodu.
Wykonanie:
Najpierw rozpuść 2 tabliczki czekolady w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się rozpuści zdejmij z ognia i wystudź. Czekolada musi być chłodna, ale płynna. W dużym naczyniu zmiksuj jajka, cukier, wanilię i miód. Miksuj na dużych obrotach przez 3 minuty, a następnie dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mielone migdały i wszystko wymieszaj. Na końcu dodaj utarte i odsączone z soku buraczki, wystudzoną czekoladę, kawę i olej. Wszystko wymieszaj na jednolitą masę. Wszystko wlej do średniej tortownicy i piecz około 1,5 godziny w 160 stopniach.
Czas na polewę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj kawę, ekstrakt waniliowy i miód. Gdy ciasto przestygnie przekrój je na pół. Posmaruj polewą połówkę, a resztę wylej na wierzch. Możesz posypać cukrem pudrem, albo udekorować świeżymi różami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz